Dotaz:

Dobrý den, je pravda, že pokud mám jakýkoliv příjem z akcií (dividend) tak je v Česku musím danit?

Odpověď

Dobrý den,

ano, v České republice jsou dividendy považovány za příjem z kapitálového majetku a podléhají zdanění. Daň z příjmů fyzických osob z dividend a jiných příjmů z kapitálového majetku je upravena v zákoně o daních z příjmů. Podle tohoto zákona jsou dividendy obvykle zdaněny sazbou 15 %.

Existují však určité výjimky a specifika, které závisí na tom, zda jste obdrželi dividendy od společnosti se sídlem v České republice nebo od zahraniční společnosti. V případě dividend získaných od zahraničních společností může být situace složitější kvůli mezinárodním smlouvám o zamezení dvojího zdanění, které Česká republika uzavřela s mnoha zeměmi. Tyto smlouvy mohou snížit sazbu daně, kterou musíte zaplatit, nebo upravit způsob zdanění. Pokud jste rezidentem České republiky, jste povinni deklarovat a zdanit svůj celosvětový příjem, což zahrnuje i příjmy z dividend, a to i v případě, že tyto příjmy byly zdaněny v jiné zemi. V takovém případě můžete mít nárok na úlevu na dani nebo na odpočet daně zaplacené v zahraničí, aby se předešlo dvojímu zdanění.

Nejnovější dotazy

Dobrý den, rád bych se zeptal co to znamená pohyblivá úroková sazba u hypotečních úvěrů.…

Dobrý den, pohyblivá úroková sazba u hypotečních úvěrů znamená, že úroková sazba spojená s vaším hypotečním…

Dobrý den, prosím vás jsem již postarší člověk a nemůžu ani za mák zjistit jak…

Dobrý den, cokoliv u SIPO můžete upravit ve svém internetovém bankovnictví. Pokud internetové bankovnictví nepoužíváte,…

Dobrý den, pár měsíců zpět mi skončila insolvence, kamarádi mě přemlouvali ať si s nimi…

Hezký den, pokud vám skutečně insolvence skončila, pak je to v pořádku a můžete si…