Hasič při povodních kontroluje protipovodňovou zeď

Povodně jsou jedním z nejničivějších přírodních jevů, které mohou zasáhnout naše domovy i životy. I když se povodni nelze vždy vyhnout, existují kroky, které můžete podniknout, aby následky byly co nejmenší.

Základní opatření pro bezpečnost

V krizových situacích, jako jsou povodně, je naprosto zásadní dodržovat pokyny odborníků a složek integrovaného záchranného systému, mezi které patří hasiči, policie či zdravotnická záchranná služba.

Tito profesionálové mají k dispozici nejaktuálnější informace o situaci a dokážou vás nasměrovat k bezpečnému jednání. Poslouchat jejich rady není pouze otázkou dodržení nařízení, ale často může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Často jde o pokyny k evakuaci nebo preventivní opatření, které mohou předejít zbytečnému riziku a zajistit vám a vašim blízkým bezpečí.

Dalším krokem je vyčkat než se povodňová situace stabilizuje. Během povodní, kdy voda stoupá a proudy jsou silné, je nebezpečné se pokoušet vrátit na zasažené místo nebo se pohybovat v blízkosti rozvodněných toků. I když může být lákavé zkontrolovat svůj majetek nebo se pokusit o záchranu věcí, příliš brzký návrat může ohrozit váš život. Proud vody může být stále extrémně silný a terén může být nestabilní, což představuje riziko úrazů, zaplavení nebo dokonce utonutí.

Proto je zásadní vyčkat, až voda opadne a situace bude bezpečná. Jakmile záchranné složky vyhodnotí, že je možné se bezpečně vrátit, budete informováni a teprve poté byste měli podniknout kroky k nápravě škod. Tato trpělivost vám může zachránit život a umožní vám efektivněji řešit následky, jakmile hrozba pomine.

Zaznamenejte škody

Jakmile povodně ustoupí a situace je bezpečná, je důležité co nejdříve zahájit proces dokumentace vzniklých škod. Fotodokumentace je klíčovým prvním krokem, který vám výrazně pomůže při jednání s pojišťovnou. Při prohlídce zasažené nemovitosti se zaměřte nejen na hlavní škody na budovách, ale také na drobnější poškození osobních věcí, jako jsou nábytek, spotřebiče, elektronika či osobní předměty. Každý detail může být důležitý, protože každá zaznamenaná škoda bude mít vliv na výši náhrady od pojišťovny. Důkladná fotodokumentace vám poskytne potřebné důkazy o stavu majetku po povodni, což vám umožní snadněji doložit vzniklé škody.

Kromě zaznamenávání škod je třeba se postarat o odstranění nebezpečných předmětů, které by mohly způsobit další škody nebo představovat riziko pro zdraví (za pomoci například hasičů). Jedná se o věci jako zlomené stromy, spadlé stožáry, uvolněné stavební prvky či zahradní stavby. Tyto předměty je nutné co nejdříve odstranit, aby nezpůsobily další škody například při dalším přívalovém dešti nebo při pokusu o úklid.

Než je však začnete odstraňovat, nezapomeňte je vyfotografovat. Pojišťovna bude požadovat důkaz, že tyto škody byly součástí celkového poškození majetku, a proto je nutné jejich stav před odstraněním důkladně zdokumentovat. Tím si zajistíte, že vám pojišťovna uzná všechny oprávněné nároky a škody nebudou opomenuty při vyřizování pojistné události.

Zacházení s poškozeným majetkem

Pokud se mezi poškozenými věcmi nacházejí předměty vyšší hodnoty, je nezbytné je zabezpečit pro pozdější kontrolu technikem nebo likvidátorem pojišťovny. Tyto věci byste měli shromáždit na jedno místo, aby byly snadno přístupné k prohlídce. Může jít například o cenný nábytek, elektroniku nebo jiné vybavení, které má větší hodnotu. Nevyhazujte tyto předměty, i když se zdají být zcela zničené, dokud je odborník neprohlédne a nezaznamená jejich stav.

Stejně tak je důležité postupovat pečlivě při likvidaci nebezpečných materiálů, které mohou představovat zdravotní či ekologické riziko. Pokud jsou povodní zasažené potraviny, chemikálie nebo třeba mrtvá zvířata, je nutné je bezpečně odstranit, aby nedošlo k další újmě. Předtím, než tyto nebezpečné materiály zlikvidujete, je opět důležité je zdokumentovat. Pojišťovna bude potřebovat důkazy o rozsahu škod, které byly způsobeny povodní, a fotografie nebezpečných předmětů, které jste museli z bezpečnostních důvodů odstranit, mohou být klíčové pro uznání vašich nároků.

Komunikace s pojišťovnou

Jakmile povodně pominou a máte možnost zhodnotit škody, co nejdříve proveďte hrubý odhad rozsahu poškození. Projděte svůj majetek a zmapujte všechny viditelné škody – na nemovitostech, vybavení domácnosti i osobních věcech. Tento předběžný odhad vám poskytne přehled o tom, jaké budou přibližné náklady na opravy či náhrady zničeného majetku. Tento krok vám také pomůže při komunikaci s pojišťovnou, protože budete schopni poskytnout relevantní informace o výši škod.

Jakmile máte hrubý odhad připraven, co nejdříve kontaktujte svou pojišťovnu. Při hlášení škod uveďte základní informace o škodách a přibližný odhad jejich výše. Pojišťovna vám následně sdělí další kroky, včetně toho, kdy můžete očekávat návštěvu likvidátora či technika, který přijede škody posoudit osobně. Pokud ještě nemáte všechny podklady, jako je kompletní fotodokumentace, můžete je dodat později. Důležité je však začít proces hlášení co nejdříve, aby mohlo dojít k rychlému a efektivnímu vyřízení pojistné události.

Úklid a další postup

Bez důkladné dokumentace může být obtížné dokázat rozsah škod a tím získat adekvátní náhradu.

Jakmile je situace po povodni stabilizovaná a bezpečná, můžete začít s úklidem svého majetku. Při tomto kroku je však důležité nepodceňovat význam důkladné dokumentace. I během úklidu neustále pořizujte fotografie všech poškozených předmětů, aby byly veškeré škody řádně zaznamenány.

Po dokončení úklidu je čas na poslední krok, a tím je doplnění hlášení pojistné události. Pojišťovně zašlete veškeré potřebné dokumenty, včetně fotodokumentace, která zachycuje škody před úklidem, a také případné účty či faktury. Tyto doklady mohou pomoci při stanovení hodnoty poškozených věcí a tím usnadnit posouzení vašeho nároku na pojistné plnění. Tímto krokem zajistíte, že proces vyřízení škod proběhne co nejefektivněji a že budete odškodněni v plném rozsahu.