Dotaz:

Dobrý den, nedávno mi přišel email od nějaké osoby, co je lékař z Keňi. Údajně jsem zdědil nějaké peníze, chtěl po mě, abych ho kontaktoval s tím, ať mu později doložím kopii občanského průkazu/pasu a číslo bankovního účtu. Jedná se o podvod nebo jak si to mohu ověřit?

Odpověď

Hezký den,

email, který popisujete, zní jako typický příklad podvodného schématu známého jako „nigerijský dopis“ (přestože v tomto případě jde o Keňu). Tento podvod spočívá v lákání obětí na velké sumy peněz (například dědictví), které ale neexistují. Podvodník obvykle žádá o osobní informace, jako je kopie občanského průkazu nebo pasu a bankovní údaje. Tyto informace jsou poté zneužívány pro krádež identity nebo přímé finanční podvody.

Je velmi nepravděpodobné, že byste náhle zdědil peníze od někoho, koho neznáte, zejména pokud pocházejí z jiné země. Další známky podvodu zahrnují neobvyklou gramatiku nebo formulaci v e-mailu, neznámého odesílatele a požadavek na poskytnutí citlivých osobních informací nebo peněz (například „poplatky“ potřebné pro uvolnění dědictví). Jedná se tedy s největší pravděpodobností podvod.

Nejnovější dotazy

Dobrý den, plánuji poslat finanční prostředky do advokátní úschovy za nákup nemovitosti jednomu advokátovi. Jakým…

Dobrý den, informace týkající se jména majitele účtu podléhají bankovnímu tajemství a banky nemají oprávnění…

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli je v České republice možnost investovat do autorských…

Dobrý den, investice do autorských práv může být zajímavou oblastí, ale bohužel v České republice…

Dobrý den, rád bych začal s investováním, můžete mi dát nějaké tipy?

Dobrý den. Začít s investováním je skvělý krok k budování vašeho finančního portfolia. Předtím než…