Žena podepisuje dokumenty elektronickým podpisem

Pro mnoho lidí je pohodlí jednou z nejdůležitějších hodnot. A právě toto pohodlí přináší novinka v podobě elektronického podpisu prostřednictvím bankovní identity. Díky nové službě, kterou může využít každý, kdo vlastní bankovní identitu, je nyní možné podepisovat dokumenty jednoduše, bez nutnosti instalovat nové aplikace či se kamkoliv registrovat. Stačí mít počítač nebo mobilní zařízení a samozřejmě bankovní identitu, kterou v České republice má už více než 6,5 milionu lidí. Tato služba je navíc pro veřejnost zdarma.

Elektronické podepisování se tak stává dalším krokem na cestě k digitalizaci každodenního života a administrativních úkonů.

Co je elektronický podpis a jak funguje?

Elektronický podpis není v České republice žádnou novinkou. První zákon, který umožnil jeho používání, vešel v platnost už v roce 2000. Přesto se však do širšího povědomí a běžného užívání dostává až nyní, kdy jeho využívání výrazně zjednodušuje právě bankovní identita.

Podstatou elektronického podpisu je zaručení, že podepisující osoba je jednoznačně identifikována a dokument nebyl po podpisu nijak změněn. Bank iD SIGN, což je konkrétní forma elektronického podpisu dostupná prostřednictvím bankovní identity, umožňuje snadné a rychlé podepsání různých typů dokumentů. Nemusíte tisknout dokumenty, podepisovat je ručně, a následně je skenovat. Celý proces je plně digitální a navíc velmi intuitivní.

Jednoduše nahrajete dokument ve formátu PDF, vyberete místo, kde chcete podpis umístit a přihlásíte se prostřednictvím své bankovní identity. Poté dokument podepíšete a můžete si jej stáhnout. Celý proces je rychlý, bezpečný a bez nutnosti instalace jakýchkoli aplikací nebo softwaru.

„Jsem rád, že více než 4 miliony občanů už používají svoji bankovní identitu pro online identifikaci u státních a firemních služeb. Teď bychom jim rádi usnadnili také podepisování dokumentů, a to elektronicky a průkazně. Proto spouštíme novou službu, kde si každý může vyzkoušet podepsat dokument zaručeným elektronickým podpisem přes bankovní identitu. Věříme, že díky naší službě se elektronické podepisování v České republice stane stejně běžné jako platba kartou.“ uvedl v tiskové zprávě Marek Růžička, výkonný ředitel společnosti Bankovní identita.

Kde všude můžete elektronický podpis využít?

Nová služba najde své uplatnění v celé řadě každodenních situací. Pokud potřebujete podepsat přihlášku, souhlas, potvrzení nebo smlouvu, můžete vše vyřešit elektronicky. Například při podpisu smlouvy o pronájmu, předávacího protokolu nebo obchodní dohody s firmou či podnikatelem se elektronický podpis stává skvělou alternativou k tradičnímu papírovému podpisu. Ať už se jedná o osobní dokumenty, smlouvy s podnikateli, nebo formality při styku se státními institucemi, elektronický podpis se stává univerzálním řešením. V neposlední řadě šetří také čas a náklady spojené s tiskem a skenováním papírových dokumentů.

Přínosy pro Českou republiku

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že masivní rozvoj elektronických podpisů přináší nejen uživatelské pohodlí, ale také výrazné ekonomické úspory. Například v Estonsku, kde elektronické podpisy již běžně používá široká veřejnost, se odhaduje, že tento způsob práce šetří až 2 % HDP ročně. Podobný potenciál úspor by mohlo přinést rozšíření elektronického podepisování i v České republice.

Kromě ekonomických přínosů je tu i aspekt ekologický. Méně papírování znamená menší spotřebu papíru a menší potřebu tiskáren či skenerů. Elektronizace podepisování dokumentů tak pomáhá snižovat ekologickou stopu a přispívá k udržitelnosti.

Digitální občanka nové generace

Bankovní identita, kterou od roku 2021 využívají miliony českých občanů, funguje jako digitální občanka. Slouží k ověřování totožnosti v digitálním prostředí při styku se státními institucemi a firmami. Kromě toho umožňuje pohodlné přihlášení k online službám bez nutnosti zakládat nové účty či si pamatovat různá hesla.

Díky tomu, že bankovní identita vychází z online bankovnictví, je její použití široce dostupné. Tento způsob ověření je navíc bezpečný a důvěryhodný, což je klíčové zejména při podepisování důležitých dokumentů.

Bankovní identitu mohou využít klienti většiny českých bank.

Jednodušší a rychlejší budoucnost

Elektronický podpis prostřednictvím bankovní identity přináší do českého prostředí novou úroveň pohodlí a efektivity. Umožňuje řešit administrativní úkony rychle, bezpečně a bez zbytečných komplikací. V kombinaci s digitálními službami státních i soukromých subjektů otevírá cestu k plné digitalizaci každodenních procesů, která přináší úsporu času i nákladů.

Je tedy pravděpodobné, že v nadcházejících letech se elektronické podepisování stane běžnou praxí v mnoha oblastech našeho života. Digitalizace, kterou podporuje bankovní identita, přináší nejen větší efektivitu, ale také možnost snížit administrativní zátěž a přispět k udržitelnějšímu a modernějšímu fungování společnosti.