řeka plná vody ohrožuje město

V září 2024 zasáhly Českou republiku rozsáhlé povodně, které způsobily značné škody jak na majetku občanů, tak na podnikatelských objektech a infrastruktuře. Povodně postihly především oblasti u velkých řek, ale prudké srážky a zvedání hladin potoků a menších vodních toků zasáhly také menší obce a města.

Odborníci již nyní odhadují, že výše škod se vyšplhá na více než 16 miliard korun. Podle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) bylo k 30. září 2024 nahlášeno přes 65 tisíc pojistných událostí, přičemž došlo k vyplacení více než jedné miliardy korun poškozeným klientům.

Pojišťovny rychle reagovaly na naléhavou situaci a již ve zmíněném období vyřídily téměř 22 tisíc událostí. Odhaduje se, že celkový počet pojistných událostí spojených s povodněmi se nakonec vyšplhá až na 85 tisíc.

Vzhledem k extrémnímu rozsahu letošních povodní pojišťovny dokáží v některých případech ohodnotit škodu i pouze na základě dodaných fotografií a dokumentů. Částku pak mohou vyplatit i bez toho, aby poškozený objekt osobně navštívil likvidátor,“ uvedla v tiskové zprávě Lenka Slabejová, gestorka neživotního pojištění ČAP.

Pojištění domácností a podniků: Klíčová podpora v těžkých časech

Podstatná část vyplacených finančních prostředků směřovala na odškodnění domácností, kterým povodně způsobily nenahraditelné škody. Přes 835 milionů korun z celkové vyplacené sumy bylo určeno na pokrytí škod na majetku obyvatel. Zničené domy, zaplavené sklepy, poničený nábytek a osobní věci – to jsou jen některé z mnoha problémů, kterým lidé museli čelit.

Důležitou roli hrálo také podnikatelské pojištění. Mnoho firem, zejména těch, které provozují své činnosti v povodňových oblastech, utrpělo značné ztráty. Celkem bylo podnikatelům vyplaceno více než 173 milionů korun, což pomohlo mnoha firmám překlenout těžké období, obnovit výrobu nebo opravit poškozené provozovny. Bez rychlé pomoci pojišťoven by mnoho z těchto podniků čelilo vážným finančním problémům.

Třetí největší povodeň v novodobé historii

Povodně v září 2024 se řadí mezi největší přírodní katastrofy, které Českou republiku v posledních 30 letech postihly. Podle České asociace pojišťoven jsou třetí nejvýznamnější událostí z hlediska pojištěných škod, hned po katastrofálních povodních v roce 2002 a 1997. Tyto povodně přinesly devastující škody v hodnotě desítek miliard korun a zanechaly za sebou obrovské materiální a lidské ztráty.

Významné povodně v minulosti přispěly ke zvýšené pozornosti, kterou dnes stát, pojišťovny i jednotlivci věnují prevenci a ochraně před přírodními katastrofami. Přestože byla infrastruktura od té doby posílena a vznikla řada ochranných opatření, zářijové povodně jasně ukázaly, že příroda může stále překvapit a způsobit škody, které se mohou blížit těm z minulosti.

Výzvy spojené s klimatickými změnami

Změna klimatu je jedním z hlavních faktorů, které podle odborníků přispívají k častějším a intenzivnějším přírodním katastrofám, včetně povodní. Nepravidelné a silné srážky, které vedou k bleskovým povodním, jsou čím dál častější nejen v České republice, ale i v dalších částech světa. Tyto události nutí vlády, obce a pojišťovny reagovat a investovat do lepší prevence a připravenosti.

Jedním z důležitých kroků v tomto směru je zlepšení infrastruktury budováním nových protipovodňových opatření, jako jsou hráze a retenční nádrže.

Kromě toho by se mělo více investovat do vzdělávání obyvatel v oblasti ochrany před povodněmi, aby věděli, jak minimalizovat rizika pro své domovy a podnikání.

Budoucnost prevence a rychlejší reakce na katastrofy

Ačkoliv pojištění představuje významný nástroj, jak se vypořádat s následky přírodních katastrof, prevence je stále klíčová. Povodně z roku 2024 připomněly, jak důležité je nejen mít pojištění, ale také dbát na preventivní opatření, která mohou zmírnit následky příštích povodní. Kromě klasických pojišťovacích produktů se stále více lidí zajímá o možnosti zvýšení své ochrany prostřednictvím stavebních úprav svých domovů a podniků.

V současnosti je klíčové, aby se pokračovalo v posilování kapacit krizového řízení, zlepšování předpovědí povodní a koordinace mezi státními orgány, pojišťovnami a veřejností. Jen tak bude možné snížit dopady příštích povodní na lidské životy a majetky.

Povodně letos ukázaly, jak důležité je mít dobře fungující systém pojištění a zároveň věnovat pozornost prevenci. Rychlá reakce pojišťoven a miliardové výplaty pro postižené klienty jasně demonstrují význam pojištění při zvládání krizí. Budoucnost pravděpodobně přinese další extrémní projevy počasí, a proto je zásadní, aby se Česká republika adaptovala na tyto nové podmínky.