Hořící nabíječka

Požár v domácnosti představuje jedno z největších rizik, která můžeme přehlédnout, dokud se nestane realitou. Přestože může mít devastující následky, mnoho lidí v České republice toto nebezpečí podceňuje. Až když se stane tragédie, začínají Češi přemýšlet o tom, jak se lépe chránit. Potvrzuje to i nedávný průzkum agentury STEM/MARK, podle kterého Češi věnují protipožární prevenci a pojištění domácnosti jen malou pozornost.

Požární prevence v českých domácnostech

Průzkum odhaluje, že většina Čechů nepřikládá dostatečnou váhu protipožární ochraně a často si neuvědomují riziko, které požár představuje. Z výsledků vyplývá, že preventivní opatření, jako jsou hlásiče kouře nebo hasicí přístroje, jsou v českých domácnostech spíše vzácností. Jen třetina domácností se může pochlubit vybavením, které by v případě požáru mohlo zachránit životy nebo alespoň zmírnit škody.

Zarážející je také fakt, že se lidé o požárních rizicích začínají zajímat až po osobní zkušenosti s požárem – ať už vlastní, nebo blízkých.

To je však často pozdě, protože škody způsobené ohněm mohou být naprosto devastující. Průzkum dále ukazuje, že přestože je pojištění domácnosti a nemovitosti lehce dostupné, mnozí Češi tuto možnost opomíjejí.

Pojištění domácnosti a nemovitosti: Proč je důležité?

Pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti jsou dvě odlišné formy ochrany, které hrají klíčovou roli v případě požáru. Pojištění nemovitosti kryje škody na budově samotné – tedy například zničení střechy, stěn nebo oken.

Naopak pojištění domácnosti pokrývá vybavení interiéru, jako jsou nábytek, elektronika či osobní věci. V případě požáru tedy může být obojí nezbytné.

Bez pojištění se lidé po požáru často ocitají v obtížné situaci, kdy nemají prostředky na obnovu zničeného majetku. Naopak ti, kteří pojištění mají, mohou čerpat náhradu, která pokryje opravy domu i nákup nového vybavení. I tak se však najde mnoho Čechů, kteří pojištění považují za zbytečný výdaj, dokud není pozdě.

Češi mají často sklon vnímat rizika požáru jako něco, co se jich netýká. V průzkumu se ukázalo, že mnoho respondentů si myslí, že požár je velmi nepravděpodobný, a proto nevěnují dostatečnou pozornost ani prevenci. Tato mentalita však může mít fatální důsledky.

Jak správně zajistit domácnost před požárem

Prevence je klíčem k ochraně domácnosti před požárem. Základem jsou požární hlásiče, které dokáží včas detekovat kouř a upozornit obyvatele na hrozící nebezpečí. Dále je důležité mít doma funkční hasicí přístroj a zajistit pravidelnou kontrolu elektrických spotřebičů a rozvodů.

Vedle preventivních opatření by však nemělo chybět ani správně nastavené pojištění. Ať už jde o pojištění nemovitosti nebo domácnosti, obě tyto formy ochrany jsou nezbytné pro krytí případných škod způsobených ohněm. Při sjednávání pojištění je dobré pečlivě prostudovat pojistné podmínky a ujistit se, že pojistka skutečně zahrnuje krytí požárních rizik.

Požár je neviditelným nepřítelem, který může kdykoliv zasáhnout i tu nejlépe udržovanou domácnost. Nečekejte, až bude pozdě. Buďte připraveni.