Luxusní hodinky

Cennosti jako šperky, hodinky nebo umělecká díla jsou pro mnoho lidí nejen hodnotné předměty, ale i součást osobních příběhů a rodinného dědictví. Ať už se jedná o vzácné rodinné šperky nebo drahé hodinky, je důležité se zamyslet nad jejich ochranou. Pojistit své cennosti je jeden z nejlepších způsobů, jak si zajistit klid a finanční ochranu v případě ztráty, krádeže nebo poškození.

Proč byste si měli pojistit své cennosti?

Mnoho lidí si neuvědomuje, jak snadné je přijít o cennosti. Krádeže, požáry, povodně nebo nehody mohou způsobit nenávratné škody. Obyčejné pojištění domácnosti často zahrnuje jen základní pojistné krytí, které nemusí stačit na plné pokrytí nákladů na náhradu těchto vzácných předmětů.

Proto je rozumné uvažovat o speciálním pojištění, které bude odpovídat skutečné hodnotě vašich cenností.

Jaké cennosti lze pojistit?

Pojistit lze různé typy cenností, nejčastěji se jedná o:

  • Šperky: diamantové prsteny, náhrdelníky, náramky, zlaté šperky, apod.
  • Hodinky: luxusní hodinky známých značek
  • Umělecká díla: malby, sochy, starožitnosti.
  • Sbírky: známky, mince nebo jiné sběratelské předměty.

Jak si nechat cennosti pojistit?

Prvním krokem je zjistit, jakou hodnotu mají vaše cennosti. U šperků nebo hodinek je vhodné nechat provést odborný odhad certifikovaným odhadcem. Hodnotu je důležité doložit účtenkami, certifikáty nebo odhadními zprávami. Toto posouzení vám poskytne přehled o tom, jakou částku by pojišťovna měla pokrýt.

Existují dva základní způsoby, jak pojistit cennosti:

  • Jako součást pojištění domácnosti – některé pojišťovny nabízejí rozšířené krytí domácnosti, které zahrnuje i cennosti do určité hodnoty. Tato možnost je obvykle levnější, ale nemusí pokrýt plnou hodnotu vašich drahých předmětů. (například některé pojišťovny vám vyplatí pouze 25% z pojistné částky určené pro domácnost, tudíž pokud máte domácnost pojištěnou na například 600.000 Kč, pojišťovna vám vyplatí pojistné za cennosti max do částky 150.000 Kč).
  • Speciální pojištění cenností – toto pojištění je zaměřeno přímo na ochranu šperků, hodinek či uměleckých děl. Poskytuje širší krytí a zpravidla umožňuje pojistit vyšší hodnoty než běžné pojištění domácnosti.

Podmínky pojistky

Důležité je si pročíst pojistné podmínky, zejména co se týče případů, na které se pojištění vztahuje. Některé pojistky například nepokrývají ztrátu předmětů mimo domov nebo škody způsobené nedbalostí. Také se ujistěte, že pojištění pokrývá i přírodní katastrofy, jako jsou povodně nebo zemětřesení, pokud jste v rizikové oblasti.

Ceny šperků a uměleckých děl se mohou v průběhu let měnit.

Doporučuje se pravidelně aktualizovat hodnotu cenností a zajistit, aby pojistná smlouva stále odpovídala jejich aktuální hodnotě. Kromě toho můžete zvážit úpravu pojistky, pokud do své sbírky přidáte nové cennosti.

Cena pojištění cenností závisí na několika faktorech, jako je hodnota předmětů, míra rizika v oblasti, kde žijete, a způsob zabezpečení vaší domácnosti.

Praktické tipy pro bezpečí vašich cenností

  • Používejte sejf: investice do domácího sejfu je jednou z nejlepších ochran proti krádeži.
  • Fotografujte své cennosti: mít aktuální fotografie může pojišťovně usnadnit proces náhrady škody.
  • Noste cennosti s opatrností: zvláště drahé předměty nenoste na veřejnosti příliš často, aby nepřilákaly zloděje.

Pojistit své cennosti je krok, který vás může uchránit před velkými finančními ztrátami a poskytnout vám klid. Pokud máte doma šperky, hodinky nebo jiná cenná díla, vyplatí se zvážit jejich ochranu pomocí vhodného pojištění. Zvolte správný typ pojištění, pravidelně aktualizujte hodnotu svých cenností a myslete na bezpečnostní opatření, aby vaše poklady byly v bezpečí nejen z hlediska pojištění, ale i prakticky.