Muž sedící na letišti

Cestování je pro mnoho z nás jedním z největších potěšení. Ať už se vydáváte na dovolenou do exotických krajin, na služební cestu nebo na krátký výlet za poznáním, je důležité myslet na své zdraví a bezpečnost. Cestovní pojištění je jedním z klíčových nástrojů, který vám může poskytnout klid a ochranu v případě neočekávaných událostí. Ne všechno je však kryto cestovním pojištěním a je dobré být si vědom nejčastějších výluk, abyste nebyli nepříjemně překvapeni.

Chronická a existující onemocnění

Jednou z nejčastějších výluk v cestovním pojištění jsou chronická a existující onemocnění. Pokud trpíte například diabetem, vysokým krevním tlakem nebo jinými dlouhodobými zdravotními problémy, pojišťovna nemusí pokrýt náklady spojené s léčbou těchto onemocnění během vaší cesty. Je proto důležité, abyste si před cestou ověřili, zda vaše pojištění zahrnuje i tato onemocnění a případně se na to připojistili.

Rizikové sporty a aktivity

Další častou výlukou jsou rizikové sporty a aktivity. Pokud plánujete během dovolené provozovat extrémní sporty jako je potápění, horolezectví, bungee jumping nebo parašutismus, běžné cestovní pojištění vám pravděpodobně nepokryje případné úrazy. V tomto případě je nutné se speciálně připojistit na rizikové aktivity.

Alkohol a drogy

Pokud například utrpíte úraz pod vlivem alkoholu nebo drog, pojišťovna vám náklady pravděpodobně neproplatí, případně zkrátí pojistné plnění. Toto je velmi častá výluka, která se objevuje ve většině pojistných smluv. Buďte proto opatrní a zodpovědní během konzumace alkoholu a vyhněte se nelegálním látkám.

Pandemie a epidemie, jako byla nedávná pandemie COVID-19, často spadají do výluk v cestovním pojištění. I když některé pojišťovny začaly nabízet speciální krytí pro situace spojené s pandemií, mnoho z nich stále standardně pandemie do svých pojistných plnění nezahrnuje.

Válečné konflikty a teroristické útoky

Válečné konflikty, teroristické útoky a politické nepokoje jsou dalšími častými výlukami v cestovním pojištění. Pokud se chystáte do oblasti s nestabilní politickou situací, měli byste pečlivě zvážit rizika a možnosti pojištění. Některé pojišťovny nabízejí speciální připojištění i pro tyto situace, ale je potřeba se informovat předem. Válečné konflikty a rizikové země jako Sýrie, Afghánistán, Irák nebo Somálsko často nejsou kryty standardními pojišťovacími smlouvami. Před cestou do těchto oblastí se doporučuje zvolit specializované pojištění, které pokryje rizika spojená s cestováním do nebezpečných regionů.

Domácí mazlíčci

Pokud cestujete se svým domácím mazlíčkem, je nutné si ověřit, zda vaše cestovní pojištění zahrnuje i veterinární péči nebo případné náklady spojené s úrazem nebo onemocněním vašeho zvířete. Mnoho standardních pojistek domácí mazlíčky nepokrývá, a tak je třeba sjednat speciální připojištění. Kromě toho je dobré zjistit, jaké jsou podmínky pro přepravu zvířat v cílové destinaci a jaké jsou požadavky na očkování a další veterinární úkony.

Nedodržení bezpečnostních předpisů

Pojišťovny mohou odmítnout pojistné plnění i v případě, že dojde k úrazu nebo škodě z důvodu nedodržení bezpečnostních předpisů. Například pokud při řízení automobilu v zahraničí nebudete mít zapnutý bezpečnostní pás, pojišťovna nemusí pokrýt náklady spojené s případným úrazem. Je důležité dodržovat všechny místní zákony a předpisy.

Zmeškání letu z vlastní viny

Zmeškání letu z vlastní viny, například kvůli pozdnímu příjezdu na letiště, není běžně kryto cestovním pojištěním. Pokud se vám něco takového stane, náklady na nový let budete muset hradit z vlastní kapsy. Některé pojišťovny nabízejí připojištění pro případ zmeškání letu, které kryje například zpoždění způsobené dopravními problémy.

Pokud se pokusíte uplatnit neoprávněný nárok nebo poskytnete nepravdivé informace při sjednávání pojištění, pojišťovna může odmítnout plnění. Je důležité být vždy upřímný a poskytnout přesné informace o vašem zdravotním stavu, plánovaných aktivitách a dalších relevantních okolnostech.

Jak se chránit před výlukami?

Abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením a měli jistotu, že vaše cestovní pojištění pokryje vše, co potřebujete, je důležité pečlivě číst pojistné podmínky a porozumět jim. Pokud máte nějaké speciální požadavky nebo plány, konzultujte je s pojišťovnou a zvažte dodatečné připojištění. Nezapomeňte také, že cena pojištění nemusí být tím nejdůležitějším kritériem. Levné pojištění může mít mnoho výluk a nízké limity plnění. Raději investujte do kvalitního pojištění, které vám poskytne potřebnou ochranu a klid na cestách.