Pobočka Creditas

Spojování bank je stále častějším jevem, ať už z důvodu expanze, snahy o efektivnější fungování nebo zlepšení služeb pro klienty. Jednou z posledních významných událostí na českém bankovním trhu je spojení Max banky s bankou Creditas, které proběhlo 1. října. 

Pro klienty Max banky zůstanou po zachována původní čísla účtů, avšak dojde ke změně kódu banky za lomítkem a IBAN.

Původní kód banky 4000 (Max banka), bude platný ještě dalších šest měsíců, tedy do konce března 2025. Od října však začne platit i nový kód Creditas, který je 2250, pro účty, které byly dříve vedeny u Max banky. Klienti tak nemusí podnikat žádné okamžité kroky, protože změna proběhne automaticky. I nadále mohou využívat všechny své produkty a služby. 

Změny v pojištění vkladů po spojení bank

Lidé, kteří mají peníze uložené jak v Bance Creditas, tak v Max bance, by si po 1. říjnu měli hlídat limit pro zákonné pojištění vkladů. Spojením obou bank se totiž sjednocuje limit pro pojištění vkladů na částku 100 tisíc eur (přibližně 2,5 milionu korun). Do této doby se limit počítal samostatně pro obě banky, ačkoli již měly stejného vlastníka. Po sloučení je tento limit uplatňován společně pro Creditas i Max banku.

V praxi to znamená, že pokud klienti mají na účtech v obou bankách více než 2,5 milionu korun, částka přesahující tento limit již nebude kryta zákonným pojištěním vkladů. Toto pojištění zaručuje, že v případě platební neschopnosti banky dostanou klienti stoprocentní náhradu do výše 100 tisíc eur z Fondu pojištění vkladů, do něhož přispívají všechny finanční instituce. Výplata je garantována do sedmi pracovních dnů prostřednictvím Garančního systému finančního trhu.

Pro běžné účty, spořicí účty i termínované vklady se po spojení bank nic nemění a budou nadále fungovat jako dosud. Klienti tedy nemusí podnikat žádné kroky ke změně svých účtů. Stejně jako v ostatních bankách lze očekávat další pokles úrokových sazeb, ale samotné nastavení a správa bankovních produktů zůstávají beze změny. 

Důvody spojení

Spojení Max banky a banky Creditas není překvapením. Fúze bank je často krokem k zefektivnění činnosti a posílení konkurenceschopnosti. V tomto případě spojuje Max banka své digitální know-how s širokým záběrem a stabilním zázemím banky Creditas. Pro klienty to může znamenat zlepšení služeb díky synergii obou bank, které mají odlišné, ale doplňující se silné stránky.

Jedním z hlavních důvodů spojení je také zvýšení efektivity a nákladové optimalizace. Menší banky často čelí problémům s udržováním konkurenceschopnosti v rámci velkého bankovního trhu, kde působí globální hráči. 

Co to znamená pro klienty bank?

Jedna z hlavních otázek, která zajímá klienty obou bank, je, jaké změny mohou očekávat. Podle oficiálních prohlášení se klienti nemusí obávat drastických změn, alespoň ne v krátkodobém horizontu. Obě banky zdůrazňují, že primárním cílem spojení je zlepšení služeb a nabídka širší škály produktů. To znamená, že klienti mohou v budoucnu očekávat například více možností investování, výhodnější úrokové sazby nebo rozšířené služby v oblasti digitálního bankovnictví.

Klienti Max banky se mohou těšit na lepší přístup k fyzickým pobočkám a širší spektrum produktů, zatímco klienti Creditas získali přístup k moderním technologiím a inovativním digitálním řešením. 

Spojení Max banky a Creditas také ukazuje na širší trend v českém bankovním sektoru. Trh se postupně konsoliduje a menší banky hledají způsoby, jak se udržet v konkurenci s většími bankami. Zároveň to ale znamená, že trh bude méně rozmanitý, pokud se menší hráči budou stále více spojovat s většími institucemi.