Makléř ukazující byt zájemcům

Získat vlastní bydlení je v dnešní době pro mnoho lidí náročné, zejména kvůli vysokým cenám nemovitostí či nutnosti mít dostatečné příjmy a úspory pro získání hypotéky. Tento problém si uvědomuje nejenom finanční sektor, ale i technologické startupy. Jeden z těchto inovativních přístupů k financování bydlení přináší společnost Ownest ve spolupráci s ČSOB. Tento nový model umožňuje zájemcům o vlastní bydlení využít možnost nastěhovat se do svého nového domova téměř ihned a potřebnou hypotéku si zařídit až v průběhu následujících dvou let.

Toto financování může otevřít dveře k bydlení i těm, kteří by na klasickou hypotéku dosáhli jen s obtížemi. Mladé rodiny, živnostníci, ale i lidé, kteří mění práci a nemohou doložit potřebnou bonitu, nyní mají šanci na rychlé bydlení bez nutnosti velkých počátečních investic.

Jak to funguje

V první fázi si klient spolu s odborníky z Ownest a ČSOB vybere nemovitost, kterou si chce pořídit. Tato nemovitost je zakoupena hotově, což má pro kupujícího několik výhod. Jednou z nich je možnost vyjednání lepší ceny, protože nemovitost je zaplacena bez čekání na schválení hypotéky. Klient při koupi zaplatí 2 % z ceny nemovitosti jako vstupní poplatek a 1 % jako vratnou zálohu. Tato záloha se poté odečte z celkové ceny při odkupu nemovitosti.

Po zaplacení těchto částek se klient může okamžitě nastěhovat a bydlet v novém domově na základě nájemní smlouvy.

Během následujících dvou let má klient možnost dospořit chybějící částku, prodat případnou stávající nemovitost nebo si zajistit hypoteční úvěr. Tento flexibilní přístup umožňuje lidem, kteří ještě nemají dostatek úspor, získat bydlení rychle a bez nutnosti okamžitě splňovat náročné podmínky klasické hypotéky. V praxi to znamená, že během tohoto dvouletého období může klient v klidu řešit své finanční záležitosti a připravit se na finální odkup nemovitosti.

Flexibilní financování pro různé typy klientů

Model financování, který Ownest nabízí, je přizpůsoben pro různé typy klientů. Největší výhodu přináší lidem, kteří nemají k dispozici dostatečné úspory na klasickou hypotéku. Tito klienti mohou využít čas, aby našetřetili chybějící prostředky, aniž by se museli vzdát své vysněné nemovitosti..  

Také se často stává, že prodej stávající nemovitosti trvá déle, než si lidé původně plánovali, což může znamenat ztrátu příležitosti koupit nové bydlení. V tomto případě může být výhodné řešení, že klienti mohou okamžitě bydlet v nové nemovitosti, zatímco mají čas prodat svou starou nemovitost za odpovídající cenu.

Tento model oslovuje také ty, kteří se obávají nepředvídatelnosti budoucnosti. Například mladí lidé, kteří si nejsou jisti, kde budou žít za rok nebo dva, mohou využít flexibility, kterou nabízí. Služba poskytuje možnost odkupu nemovitosti společností po dobu dvou let za předem dohodnutou cenu.

Výhody spolupráce

Spolupráce ČSOB a Ownest poskytuje klientům nejen finanční flexibilitu, ale také komplexní servis. Klienti nejsou nuceni řešit veškeré právní a administrativní záležitosti spojené s koupí nemovitosti sami. Součástí služby je také prověření technického stavu nemovitosti, vyjednávání o ceně a zajištění všech smluvních dokumentů.

Díky tomuto kompletnímu servisu mají klienti zajištěnou bezpečnost a jistotu, že jejich nový domov bude nejen v dobrém technickém stavu, ale že nebudou muset čelit dalším neočekávaným výdajům. Nemovitosti nabízené prostřednictvím Ownest se navíc nacházejí v kvalitních lokalitách s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností, což zajišťuje jejich vysokou atraktivitu.