Pobočka ČNB

Česká národní banka (ČNB) ve středu opět snížila úrokovou sazbu, konkrétně dvoutýdenní repo sazbu, o 0,25 procentního bodu na 4,25 %. Stejným způsobem došlo i ke snížení dalších základních úrokových sazeb. Toto rozhodnutí bylo přijato po jednání bankovní rady, přičemž šest členů rady hlasovalo pro toto snížení, zatímco jeden člen navrhoval razantnější snížení o 0,5 procentního bodu.

Tento krok je dalším pokračováním procesu uvolňování měnové politiky, který ČNB zahájila v prosinci loňského roku. Základní repo sazba byla od té doby snížena z původních 7 % na současných 4,25 %. I přesto však zůstává měnová politika relativně přísná, což se projevuje zejména ve stále vyšších reálných úrokových sazbách. Tyto sazby tlumí úvěrovou aktivitu a tím omezují tvorbu peněz v ekonomice, což napomáhá udržovat inflaci pod kontrolou.

Proč ČNB snižuje úrokové sazby?

Rozhodnutí o snížení úrokových sazeb se opírá o srpnovou makroekonomickou prognózu a o aktuální informace o vývoji ekonomiky.

Jedním z klíčových faktorů je stabilizace inflace, která se od začátku letošního roku pohybuje blízko cílové hodnoty 2 %. Stabilní cenová hladina je pro centrální banku jedním z hlavních cílů, a právě prostřednictvím úrokových sazeb může ČNB ovlivňovat inflaci i celkový hospodářský vývoj.

V posledních měsících došlo k výraznému poklesu dlouhodobých úrokových sazeb jak v zahraničí, tak i v České republice, což představuje další uvolnění měnových podmínek. Nicméně bankovní rada stále vnímá některé proinflační tlaky v ekonomice, které by mohly způsobit, že se inflace v následujících čtvrtletích odpoutá od stanoveného cíle směrem k horní hranici tolerančního pásma. Proto ČNB pokračuje v opatrném snižování sazeb a pečlivě zvažuje další kroky.

Boj s inflací ještě nekončí

I přes současný pokles inflace zůstává ČNB v pozoru a nevylučuje, že by v případě zesílení proinflačních tlaků mohla proces snižování úrokových sazeb přerušit. Bankovní rada vnímá, že měnová politika musí zůstat přísná, aby byla inflace dlouhodobě pod kontrolou. Proto i nadále bedlivě sleduje všechny relevantní ekonomické ukazatele, jako je vývoj kurzu koruny, stav na trhu práce, fiskální politiku vlády nebo kroky zahraničních centrálních bank, zejména Evropské centrální banky a amerického Federálního rezervního systému.

Co čekat do budoucna?

Další vývoj úrokových sazeb bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet inflace a celková ekonomická situace. Pokud inflace zůstane stabilní a hospodářský růst bude pokračovat, můžeme očekávat, že ČNB bude i nadále opatrně snižovat sazby. Na druhou stranu, pokud se objeví nové proinflační tlaky, může dojít ke zpomalení či zastavení tohoto procesu.

V příštích měsících bude důležité sledovat, jak se snížení úrokových sazeb projeví v reálné ekonomice. Očekává se, že levnější úvěry podpoří spotřebu domácností a investice firem, což by mohlo pomoci zlepšit ekonomický růst. Na druhé straně bude také nutné sledovat, zda nedojde k nadměrnému růstu inflace, který by mohl ČNB přinutit k opětovnému zpřísnění měnové politiky.