Podání rukou

Komerční banka úspěšně dokončila proces výplat věřitelům zkrachovalé Sberbank CZ, což představuje důležitý krok v řešení finančních problémů, které vznikly po krachu této banky. Celková výplata dosáhla částky 25,9 miliardy korun a zahrnula 12 145 věřitelů. Tento proces, i přes jeho složitost a rozsah, proběhl bez vážnějších komplikací.

Výplaty věřitelům začaly 18. března 2024 a původně měly být dokončeny do konce května. Vzhledem k vysokému počtu věřitelů a nezbytnosti ověřit jejich totožnost a nároky však byl termín dvakrát prodloužen až do 14. června 2024. Celková částka k výplatě činila 56,8 miliardy korun, přičemž Komerční banka vyplatila 25,9 miliardy korun.

„Výplata klientů Sberbank probíhala naprosto bez problémů a komplikací. Dokázali jsme, že bankovní trh v Česku je jedním z nejstabilnějších a nejrobustnějších v Evropě, zároveň i s dostatkem likvidity i kapitálu.“ uvedla v tiskové zprávě Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka Komerční banky.

Aktivní zapojení věřitelů

Proces výplaty vyžadoval aktivní přístup věřitelů, kteří museli předložit potřebné dokumenty k ověření své totožnosti. Většina věřitelů se rozhodla osobně navštívit pobočky Komerční banky, kde byly jejich žádosti zpracovány. Nejvíce věřitelů bylo obslouženo v Brně, kde pobočka zpracovala téměř 2 000 žádostí v celkové výši 4,2 miliardy korun. Významný počet žádostí byl také zpracován v Jihlavě, Zlíně a na pražském Václavském náměstí. Naopak, nejmenší zájem o výplatu byl zaznamenán v menších městech, jako jsou Blatná nebo Dvůr Králové nad Labem.

Online žádosti

Komerční banka také umožnila věřitelům podat žádost o výplatu online, což využilo 2 214 lidí a institucí. Online žádosti byly omezeny na částky do 100 tisíc korun a všechny výplaty byly prováděny bezhotovostně, přičemž peníze byly zaslány na bankovní účty vedené v České republice výhradně v českých korunách.

Komplikace a prodloužení lhůt

Vzhledem k vysokému počtu nevyplacených věřitelů a nutnosti důkladného ověřování žádostí, Městský soud v Praze dvakrát prodloužil lhůtu pro výplaty na žádost insolvenční správkyně. I přes prodloužené termíny se však našli věřitelé, kteří si své prostředky nevybrali. Pro tyto věřitele platí, že o své peníze nepřijdou, ale budou muset počkat na finální vypořádání insolvenčního řízení.

Úspěšné dokončení a další kroky

Výkonný ředitel retailového bankovnictví Komerční banky, Marek Vosátka, vyzdvihl efektivitu a úspěšnost procesu výplat: „Nejvíce vyplacených oprávněných osob v pobočkové síti Komerční banky bylo v Brně. Výplata probíhala bez komplikací, jak na pobočce, tak online, a zabrala maximálně pár minut.“

Komerční banka nyní vrátí nevyzvednuté finanční prostředky v celkové výši 283 milionů korun zpět insolvenční správkyni, která je vyplatí při finálním vypořádání insolvenčního řízení. Tento krok završuje důležitou fázi řešení finančních problémů způsobených krachem Sberbank. Ukončení výplat věřitelům zkrachovalé Sberbank představuje významný úspěch.

Díky efektivní organizaci a komunikaci se podařilo vyplatit téměř všechny věřitele v relativně krátkém čase. Tento proces ukazuje, že i v náročných podmínkách a při velkém počtu postižených subjektů je možné dosáhnout hladkého a úspěšného vypořádání finančních závazků. Pro věřitele, kteří si své prostředky nevyzvedli, zůstává naděje na jejich brzké získání při finálním vypořádání insolvenčního řízení.