Malý dům položený na stole

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů na začátku července klesla oproti předchozímu měsíci o dva bazické body na 5,49 %, což je nejnižší hodnota od května 2022. Tento údaj vychází z dat Swiss Life Hypoindexu, který zpracovává nabídkové sazby na začátku každého měsíce. Tato metodika odráží průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru na 80 procent hodnoty zastavené nemovitosti (LTV).

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent LTV, při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,49 procenta, byla v červenci 21 475 korun. Oproti květnu tak klesla o 45 korun, od začátku roku pak o zhruba tisícovku.

Vývoj úrokových sazeb

Úrokové sazby hypoték se od února 2023, kdy dosáhly svého vrcholu na 6,37 procenta, snížily pouze o 0,88 procentního bodu.

Ve stejném období přitom klesla základní sazba České národní banky (ČNB) o 2,25 procentního bodu, naposledy na jednání 27. června o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta.

Navzdory opakovanému snížení základních úrokových sazeb ze strany ČNB, hypotéky příliš nezlevnily a banky tak nadále drží kurz velmi pozvolného snižování sazeb. U některých fixací hypotéky banky dokonce zvýšily úrokové sazby.

Legislativní změny

Od 1. září bankám legislativa umožní klientům účtovat více nákladů při předčasném splacení úvěru, které si dnes promítají do úrokové sazby. Podle analytiků se dá očekávat, že banky budou chtít současné sazby podržet spíše až do září. Podle dosavadních pravidel mohou banky po klientovi za předčasné splacení hypotéky požadovat jen úhradu administrativních poplatků, což jsou řádově stokoruny. Od září to mohou být i desetitisíce.

Novela zákona umožní bankám účtovat klientovi 0,25 % z předčasně splacené části celkové výše úvěru za každý započatý rok zbývající do konce fixace, nejvýše však jedno procento z nesplacené částky.

Na hypotéky uzavřené do konce srpna se bude vztahovat možnost výhodného refinancování kdykoliv během fixace.

Výhled do budoucna

Ani po zavedení nových pravidel pro předčasné splacení se výraznější zlevnění hypoték neočekává. Banky si budou i nadále vytvářet rezervu na každém novém klientovi, což brání výraznějšímu snižování hypotečních sazeb. Podle dostupných informací by snížení základní sazby ČNB v červnu mohlo být posledním výrazným snížením v tomto roce.

Po prázdninách je pravděpodobné, že ČNB zpomalí tempo snižování své základní sazby, případně ji stabilizuje. Tato opatření mají za cíl stabilizovat ekonomiku a postupně přizpůsobovat podmínky na trhu.

Banky nadále postupují opatrně a legislativní změny mohou do budoucna ovlivnit podmínky předčasného splacení úvěrů. Prognózy naznačují, že výrazné zlevňování hypoték není v dohledné době pravděpodobné, a situace na trhu bude záviset na dalších krocích ČNB a legislativních úpravách.