Nabíjení elektromobilu

Elektromobily získávají v Česku stále více příznivců a počet těchto vozidel na silnicích rok od roku roste. Zatímco jejich ekologické přínosy jsou nesporné, při koupi elektromobilu je potřeba myslet i na pojištění. To se od klasických vozidel liší v několika důležitých aspektech.

Proč je pojištění elektromobilů specifické?

Vyšší pořizovací cena

– díky pokročilé technologii, jsou v současnosti stále dražší než běžná auta se spalovacími motory. To souvisí zejména s cenou baterií, které tvoří až třetinu celkových nákladů na výrobu elektromobilu. Například průměrná cena elektromobilu v České republice činí přibližně 1 milion Kč (699 000,- u ojetin).

Pojišťovna bere tuto vyšší pořizovací cenu v úvahu při stanovení pojistného. Navíc se v průběhu času mění hodnota elektromobilu pomaleji než u konvenčních vozidel, což může mít také vliv na výši pojistného při dlouhodobém vlastnictví.

Čím dražší je vůz, tím velmi pravděpodobně vyšší bude i vaše pojištění, protože riziko pro pojišťovnu, zejména při nehodách, je větší.

Specifické náhradní díly

– elektromobily obsahují technologie a komponenty, které nejsou běžné u klasických automobilů. Nejdůležitější částí je samozřejmě baterie, jejíž oprava nebo výměna může být velmi nákladná. Cena nové baterie pro elektromobil se může pohybovat v rozmezí od 100 do 300 tisíc Kč, v závislosti na modelu a kapacitě.

Další drahou položkou jsou specializované díly spojené s elektronikou vozu. Elektromobily jsou navíc často opravovány v autorizovaných servisech, kde jsou ceny za práci obvykle vyšší. Proto je důležité mít také dostatečné krytí havarijním pojištěním, které pokryje tyto specifické výdaje.

Ekologické benefity

– v rámci snahy podporovat ekologickou mobilitu začaly některé pojišťovny nabízet slevy na pojištění pro majitele elektromobilů. Kromě finanční úspory je tato iniciativa často spojena i s možností získat různé bonusy, jako je například ekologický servis zdarma nebo rozšířená asistence v případě problémů s nabíjením.

Povinné ručení a elektromobily

Povinné ručení pro elektromobily funguje na stejném principu jako pro jakýkoli jiný typ vozidla. Důležitým faktorem, který ovlivňuje cenu povinného ručení, je výkon vozu. U elektromobilů je výpočet trochu jiný, protože místo klasického spalovacího motoru mají elektromotor.

Elektromobily mívají často nižší výkonovou kategorii, což může znamenat, že pojistné bude ve srovnání s výkonnějšími vozy se spalovacími motory o něco nižší. Zajímavé je, že i když má elektromobil vysoký výkon v kW, jeho zrychlení a chování na silnici bývá plynulé a méně agresivní, což pojišťovny vnímají jako méně rizikové.

Povinné ručení elektromobilů je navíc ovlivněno dalšími faktory, jako je věk řidiče, místo bydliště či historie bezeškodního průběhu. Například řidiči z Prahy platí za povinné ručení v průměru o 15 % více než ti z menších měst a vesnic, protože v metropolitních oblastech je riziko dopravních nehod statisticky vyšší.

Havarijní pojištění: Na co si dát pozor?

Havarijní pojištění je pro elektromobily důležité, zvláště pokud se jedná o dražší modely. Elektromobily jsou vybaveny pokročilými technologiemi, které mohou být v případě nehody velmi nákladné na opravu.

Kromě běžného krytí havarijního pojištění (vandalismus, havárie, krádež nebo přírodní živly) je dobré si ověřit, zda vaše pojištění zahrnuje i specifické riziko poškození baterie. Oprava nebo výměna baterie patří mezi nejnákladnější operace u elektromobilů a v některých případech může být cena opravy srovnatelná s cenou ojetého vozu.

Další věcí, na kterou byste měli pamatovat, je pokrytí rizik spojených s dobíjením. Pokud například dojde k poškození vozu při nabíjení v důsledku elektrické závady nebo požáru nabíječky, některé pojistky takové situace výslovně pokrývají.

Nabíječky a další specifika

Elektromobil není pouze auto, ale také součást širší infrastruktury, kterou potřebujete pro jeho provoz, jako jsou domácí nabíječky. V případě, že máte doma instalovanou nabíječku, stojí za zvážení její pojištění. Nabíječka je důležitým a potenciálně drahým zařízením. Náklady na pořízení domácí nabíječky se pohybují od 15 000 Kč do 50 000 Kč v závislosti na jejím výkonu a kvalitě. V případě jejího poškození například v důsledku požáru nebo přepětí, mohou náklady na opravu dosáhnout až několika desítek tisíc korun.

Některé pojišťovny již začaly nabízet speciální připojištění pro nabíjecí stanice, které pokrývá jejich opravy nebo výměny.

Statistiky elektromobilů v ČR

V roce 2024 k 30.6. bylo v České republice registrováno více než 27 000 elektromobilů. Tento růst je částečně podporován rozvojem infrastruktury pro nabíjení elektromobilů a zvyšující se podporou od státu v podobě různých dotací a daňových úlev. Očekává se, že do konce roku 2025 by mohlo na českých silnicích jezdit až 50 000 elektromobilů. Tento vývoj přináší nutnost pro pojišťovny, které se budou muset přizpůsobit rostoucím požadavkům majitelů těchto vozidel.

Najít nejlepší pojištění pro elektromobil vyžaduje pečlivé porovnání jednotlivých nabídek. Je důležité se zaměřit nejen na cenu, ale také na rozsah pojistné ochrany.