Penzijní připojištění a odpočet daně v roce 2022: pár seniorů odchází od stolu, na kterém je prasátko a hromádka mincí.

Až 7 200 Kč. Tolik můžete každý rok ušetřit na daních díky penzijnímu připojištění. Konkrétní výši daňových odpočtů přitom sami ovlivníte tím, jak moc spoříte. Podívejte se, jak sleva na dani u penzijního pojištění funguje a kdy ji musíte státu vrátit.

Spoléhat na pomoc státu? To je bohužel leckdy poněkud naivní. A platí to i v oblasti penzí.

Od státu sice určitý důchod dostanete, na zajištění spokojeného a důstojného stáří ale často nestačí. Proto je potřeba na důchod spořit samostatně. A jednou z možností, které vám se zajištěním na stáří pomůžou, je penzijní připojištění.

Je jedním z pilířů důchodového systému a účastníkům přináší nejen zhodnocení jejich úspor, ale také státní příspěvky a daňové úlevy.

A přestože ho penzijní společnosti už několik let nenabízejí, nemusíte zoufat. V roce 2013 na tento produkt navázalo doplňkové penzijní spoření.

Ponechalo si přitom některé výhody svého předchůdce. Včetně možnosti využít daňové odpočty ze zaplacených příspěvků.

Penzijní pojištění a odpočet daně

Abyste u penzijního pojištění mohli snížit daně musíte si posílat minimálně 1 700,- Kč měsíčně až po 5 700 Kč. Pokud si budete posílat méně, pak si od základu daně nebudete moci nic odečíst. Pokud si můžete dovolit platit ideální příspěvek 5 700,-, tedy 68 400 za rok, budete mít možnost si odečíst 48 000,- ze základu daně.

Se státním příspěvkem můžete získat až 4 080 Kč ročně

Odpočet penzijního připojištění z daní není jedinou výhodou tohoto produktu. Nabízí také státní příspěvky až do výše 4080 Kč ročně, což závisí na výši vašich měsíčních úložek.

V kombinaci s daňovým odpočtem vám penzijní spoření může přinést ještě větší finanční výhody. Nově se od roku 2024 zvyšuje hranice pro maximální odpočet z daní z 24 000 Kč na 48 000 Kč ročně, a to pro všechny daňově zvýhodněné produkty dohromady. Záleží jen na vás, u kterých produktů tento odpočet využijete.

Pokud se rozhodnete pro penzijní spoření, můžete dosáhnout roční úspory na dani až 7 200 Kč. Daňově zvýhodněné budou měsíční úložky nad 1 700 Kč, protože od základu daně nelze odečítat částky, k nimž lze získat státní příspěvek.

Při měsíčním příspěvku 500 Kč získáte roční státní příspěvek 1 200 Kč, při příspěvku 1 000 Kč obdržíte 2 400 Kč. Pokud budete spořit 1 700 Kč měsíčně, získáte státní příspěvek 4 080 Kč ročně. Při spoření 3 000 Kč měsíčně budete mít stejný státní příspěvek 4 080 Kč, ale navíc si budete moci odečíst 2 340 Kč z daní. Při měsíčním spoření 5 700 Kč pak získáte roční státní příspěvek 4 080 Kč a budete si moci odečíst až 7 200 Kč ze základu daně.

Přehled státních příspěvků a slevy na dani u penzijního pojištění v roce 2024

měsíční platba penzijního pojištěnístátní příspěvek (roční)daňový odpočet (roční)
500 Kč1 200,-
1 000 Kč2 400,-
1 700 Kč4 080,-0 Kč
3 000 Kč4 080,-2 340 Kč
5 700 Kč4 080,-7 200 Kč

Penzijní pojištění a daně u zaměstnavatele

Plusem je také fakt, že vám na penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření může přispívat i zaměstnavatel. A pomůže vám tak šetřit na důchod.

Tyto příspěvky na penzijní pojištění si sice z daní odečíst nemůžete, ale zato jsou daňově uznatelné pro vašeho zaměstnavatele. A to v jakékoliv výši. Čím více vám tedy na penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření pošle, tím větší bude jeho sleva na dani.

Navíc se na tyto příspěvky nevztahují odvody na zdravotní a sociální pojištění. Pro zaměstnavatele jsou proto výhodnější než například zvýšení platu.

Přestup z penzijního připojištění na penzijní spoření

Jak už jsme zmínili v úvodu, v současnosti už penzijní připojištění uzavřít nemůžete. Místo něj je na trhu doplňkové penzijní spoření. A na rozdíl od připojištění u něj nemáte garantovanou návratnost vkladů.

Teoreticky tak můžete získat méně, než kolik si uložíte. Záleží na tom, jak úspěšná bude zvolená investiční strategie.

Zároveň ale sami ovlivníte, jak odvážné budou vaše investice. A tedy jak moc můžete získat.

Všichni poskytovatelé přitom ze zákona nabízejí konzervativní investiční strategii. Je nejbezpečnější, zároveň však přináší nejnižší výnos.

Kromě ní máte obvykle na výběr ještě dynamické a také vyvážené fondy.

Pokud se tedy rozhodnete přejít z penzijního připojištění na penzijní spoření, zvolíte si nejen poskytovatele, ale také vhodnou strategii.

Určitou nevýhodou je, že jakmile se jednou rozhodnete pro doplňkové penzijní spoření, k penzijnímu připojištění už se vrátit nemůžete. Přesto se přechod od připojištění ke spoření většinou vyplatí. Statistiky totiž ukazují, že doplňkové penzijní spoření dokáže vaše peníze zhodnotit lépe. A to se u zajištění na důchod 100% hodí.