Logo Stavební spořitelny České spořitelny

K velké změně došlo ve službách, které nabízí Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka). Společnost od 1.října přestala poskytovat tzv. Hypoúvěr, což byl úvěr vyžadující zástavu nemovitosti.

Tento krok je součástí širší strategie, která má za cíl ještě více podpořit financování udržitelných rekonstrukcí nemovitostí, zaměřených na snižování energetické náročnosti.

Důraz na energeticky úsporné rekonstrukce

V posledních letech se otázka energetické účinnosti stala jedním z klíčových témat v oblasti bydlení. Zvyšující se ceny energií a rostoucí požadavky na ekologičtější způsoby bydlení nutí domácnosti hledat způsoby, jak snížit své náklady za energie. Právě na tyto potřeby reaguje Buřinka, která se rozhodla ještě více podporovat rekonstrukce zaměřené na energetickou úsporu.

Udržitelné rekonstrukce jsou projekty, které vedou ke zlepšení energetické efektivity budov, například zateplením, výměnou oken, instalací moderních vytápěcích systémů nebo solárních panelů. Tyto úpravy nejenže pomáhají snižovat spotřebu energií, ale mají i pozitivní vliv na životní prostředí tím, že snižují emise skleníkových plynů. Buřinka chce svým klientům nabídnout financování těchto úprav, aby mohli rychleji a efektivněji realizovat úsporná opatření.

Zjednodušení nabídky a přehlednost pro klienty

Dalším důvodem pro ukončení je zjednodušení nabídky produktů v rámci celé skupiny České spořitelny. Hypoúvěr, který vyžadoval zástavu nemovitosti, byl dříve používán pro financování různých typů projektů, nejen rekonstrukcí. Noví zájemci o zajištěný úvěr však budou moci využít hypotéku od České spořitelny, která má velmi podobné parametry. Tímto krokem chce Buřinka zjednodušit svou nabídku a zaměřit se na to, co považuje za své hlavní poslání – podporu rekonstrukcí, které vedou k úsporám nákladů za energie a k trvale udržitelnému bydlení.

Pro stávající klienty, kteří již Hypoúvěr mají, se nic nemění. Ti mohou i nadále splácet úvěr za stejných podmínek, jaké byly dohodnuty při uzavření smlouvy.

Jak může udržitelná rekonstrukce pomoci?

Energetická efektivita se stává důležitou nejen pro jednotlivce, ale i pro celou společnost. Domácnosti, které investují do energeticky úsporných rekonstrukcí, mohou dlouhodobě ušetřit na nákladech za energie, což může být obzvláště důležité v době rostoucích cen elektřiny a plynu.

Moderní technologie, jako jsou solární panely, tepelná čerpadla nebo inteligentní systémy řízení energie, umožňují výrazně snížit spotřebu energií v domácnosti. Například zateplení domu a instalace moderních oken může snížit únik tepla až o desítky procent, což znamená nižší účty za vytápění. Investice do těchto technologií se často vrací v relativně krátkém časovém horizontu a přináší domácnostem nejen finanční úsporu, ale i větší pohodlí a kvalitnější bydlení.

Role Buřinky v podpoře udržitelnosti

Buřinka svou změnou strategie jednoznačně vyjadřuje podporu snahám o zlepšení energetické efektivity v českých domácnostech.

Společnost tím reaguje nejen na ekonomické potřeby svých klientů, ale i na širší společenskou potřebu udržitelného rozvoje.

Závěrem lze říci, že tento krok Buřinky je pozitivním posunem směrem k ekologičtější a ekonomicky efektivnější budoucnosti. Klienti, kteří plánují rekonstrukce s důrazem na energetickou úsporu, mohou očekávat, že jim Stavební spořitelna České spořitelny poskytne finanční podporu a odborné poradenství, které jim umožní realizovat své plány rychleji a efektivněji.